Oblíbené (0)
MĚNA
Volejte, rády Vám poradíme 734 570 058 nebo 734 622 002
saty@blankastraka.cz
0 ks

Zavzpomínejme si na kuchyň našich babiček!

Retro je dnes prostě v módě. Máme rádi retro nábytek, muziku a tance, nosíme retro šaty a džíny, ale když se naše myšlenky spojí s chutí babiččiny koprovky nebo maminčina štrůdlu, nejen že se nám vrátí naše dětství s jeho specifickými vůněmi, ale zase zatoužíme po chutích starých dobrých retro receptů.

Každý recept má svůj příběh

Recepty našich babiček a maminek vaříme s obměnami dodnes. Dříve nebylo tolik možností výběru potravin, a tak jednoduchost, která byla kdysi nutností, zůstala zachována. Dnes ji v uspěchané a hektické době rádi vítáme. V době absence internetu a mobilních telefonů kolovaly recepty psané na papíru a my je uchovávali jako poklad nalepené do sešitů, přepisované, nebo tak, jak jsme je dostali. Já je mám schované ve staré plechové krabici. Téměř každý z nich je jiným písmem a každý s sebou nese jiný příběh.

Babiččiny retro recepty

V současnosti je internet plný skvělých a nezapomenutelných retro receptů. Existují skupinky zabývající se retro vařením a na sociálních sítích je spousta retro nadšenců. Recepty se tak stále vyměňují, i když už trochu jinak. Co naplat, doba pokročila a psaní na papírek ztratilo své kouzlo. Přesto se k maminčiným a babiččiným receptům psaných rukou stále ráda vracím. Dýchne na mne vždy jejich vůně, vůně jídla, puntíkatá zástěra na kolové sukni. Na tu dobu ráda vzpomínám.

Retro recepty od maminky

Umění francouzské kuchyně ve filmu

Chtěla bych vám ale připomenout něco zcela jiného. V roce 2009 natočila režisérka Nora Ephron film o slavné americké kuchařce Julii Child. Film, jehož název je Julie a Juliapojednává o Julii, sekretářce call centra v New Yorku. Ta, aby unikla stereotypu v práci, se rozhodne, že bude vařit podle knihy Julie Child, bestselleru francouzské kuchyně. 

Umění francouzské kuchyně

Kniha vyšla i u nás v nakl. Jotta pod názvem Umění francouzské kuchyně.

 

Julie si jako začínající spisovatelka založí blog a chce vyzkoušet všechny recepty z kuchařky (524). To vše za dobu jednoho roku. Děj situovaný do roku 2002 se prolíná s rokem 1948, kdy se odehrává příběh kuchařské ikony Julie Child, kterou s hravostí sobě vlastní ztvárnila Meryl Streep.

Retro kuchařka Julie Child dobyla svět i stříbrná plátna

Skutečný příběh Julie byl pro režisérku natolik zajímavý a výjimečný, že se rozhodla jej natočit. A udělala dobře. Film sklidil velký úspěch. Meryl Streep byla za svůj výkon dokonce nominována na Oskara. Kuchařka, která ovlivnila celý děj filmu, po jeho zveřejnění opět vešla do povědomí a byl (a stále je) o ni nebývalý zájem.

Pokud se tedy chcete vrátit do doby minulé a zažít kulinářský koncert retro receptů našich babiček a maminek, určitě si film Julie a Julia pusťte. Věřte mi, že vaše chuťové buňky zažijí nebývalé vzrušení ze všech těch chutí a vůní, a to dokonce i skrz obrazovky.

A pro gurmány na horký letní večer snad jeden recept podle Julie Child. Velmi jednoduchý a přesto velmi oceňovaný.

Pařížské ředkvičky Julie Child

Ředkvičky nakrájíme na malé kousky a každý kousek pomažeme máslem. Pokud neseženeme pravé francouzské máslo (občas mají v Lidlu), postačí nám solené máslo, kterých už je na trhu dost. Zapíjíme vínem s ovocnými tóny. Je to zvláštní delikatesa pro letní večer.

Recept podle Julie Child

Někdo by možná řekl, že bez té pravé atmosféry, která v Paříži bezesporu je, to nebude ono. Každý z nás má ale jistě nějaké to místečko, které bude v sobě alespoň kousek této atmosféry mít. A řekněte sami, není to retro poezie?

Těším se příště,

Mili